wszystkie artykuły z działu >> Design Dla Szkół
<POWRÓT
stwórz
wizytówkę

polecamy

21 października 2013
wszystkie artykuły z działu >> Design Dla Szkół

Podpowiadamy jak można fajnie bawić się razem projektując instalacje żywnościowe.

Jedzenie jak każdy inny przedmiot można zaprojektować. Jest to świetny temat na zajęcia integracyjne dla uczniów w szkołach. Podpowiadamy jak można fajnie bawić się razem - projektując instalacje żywnościowe stworzone z różnych artykułów.

Designerski, czyli wyjątkowy, nowatorski, modny i luksusowy? Nie, przede wszystkim dobrze i funkcjonalnie zaprojektowany. Ludzie projektują przede wszystkim dla ludzi, odpowiadając na ich potrzeby. W centrum zawsze stoi człowiek - tłumaczy Aleksandra Kietla, dyrektorka festiwalu ds. promocji.

Jedną z najbardziej inspirujących wystaw na Łódź Design Festival jest wystawa Food | Design | Humanity (Pożywienie | Projektowanie | Człowieczeństwo)

Projektanci tworzą samochody, ubrania, krzesła, ale nie... żywność? Rzadko kto w ogóle słyszał o food designerach. Nie wiemy, kto kreuje nasze najważniejsze dobro projektowe. Nie wiemy, jakimi zasadami się kieruje. Nie wiemy też, z jakich technologii korzysta i jaką ma wiedzę w zakresie projektowania jedzenia.

Food | Design | Humanity fot.: Koeb Loeckinger Łodz Design Festival 2013

Na rynek wchodzi rocznie 10 tysięcy nowych produktów nadających się do zjedzenia, jednak rola wykwalifikowanych projektantów jest tutaj żadna. Jest wręcz odwrotnie. Projektowanie żywności odbywa się zawsze i wszędzie: w branży spożywczej i poza nią – w małych piekarniach, gospodarstwach domowych, kuchniach zbiorowego żywienia – na całym świecie żywność poddawana jest kreatywnej obróbce. A proces ten trwa od tysięcy lat.

W ramach wystawy „Food | Design | Humanity“ prezentowanej w Łodzi, projektanci z grupy Honey & Bunny pokazują, że projektowanie żywności jest działaniem kreującym naszą codzienność. Sonja Stummerer i Martin Hablesreiter uporządkują przedmioty designerskie znalezione w polskich i zagranicznych supermarketach, piekarniach, delikatesach, cukierniach, stołówkach oraz na targu, skupiając się wokół trzech tematów.

Food | Design | Humanity fot.: Koeb Loeckinger Łodz Design Festival 2013

Projektanci podają tu w wątpliwość tradycyjne formy produktów spożywczych i pokazują, że jedzenie, jak każdy inny przedmiot, można zaprojektować od nowa.

Jedzenie nie sprowadza się jedynie do dostarczania organizmowi niezbędnych do życia substancji odżywczych. Nie chodzi o to, aby odżywiać się pigułkami czy kroplówkami, ale żeby spożywać pokarmy, które można zobaczyć, dotknąć, powąchać, rozgryźć, których smak można poczuć. Właśnie dlatego od zarania ludzkości posługujemy się fantazją, kreatywnością i pomysłowością, by zmieniać naturalne, podstawowe produkty według własnych wyobrażeń. Człowiek zawsze projektował jedzenie. Stąd też bogactwo gatunków zwykłego chleba, który ma niemal nieskończoną liczbę receptur, sposobów przygotowania, kształtów i kolorów. Niewiele spośród wszystkich pokarmów, jakimi obdarza nas natura, trafia na talerz w formie surowej i w całości. Większość z nich, zanim stanie się gotowa do spożycia, jest w jakiś sposób przetwarzana. Czy są to owoce, zboża czy mięso, każdy produkt bazowy jest poddawany obróbce, po to aby mógł zostać zjedzony, aby był smaczny, nie psuł się zbyt szybko i nadawał się do transportu.




Food | Design | Humanity fot.: Koeb Loeckinger Łodz Design Festival 2013

Rocznie ponad tysiąc razy - przed każdym posiłkiem – kroimy, gotujemy, mieszamy i łączymy składniki, czyli nadajemy formę produktom pochodzącym z pola lub rzeźni, pełniąc tak naprawdę rolę projektantów żywności.


Jedzenie nie jest zwykłym procesem dostarczania organizmowi węglowodanów, białek i tłuszczów, lecz oznacza spożywanie produktów i dań, które ktoś zaprojektował i przygotował. Od stuleci z surowego ciasta powstają nie tylko proste bochenki, ale też bajgle, precle i rogale. Ser o cylindrycznym kształcie, kanciasta tabliczka czekolady, paluszki rybne o geometrycznym kształcie, wygięte chrupki orzechowe z mąki kukurydzianej – to wszystko dowodzi, że świadomie nadajemy kształt i formę spożywanym pokarmom.

Produkty żywnościowe to z punktu widzenia ludzkości najbardziej podstawowe przedmioty designerskie. Obiekty jadalne są potrzebne do przeżycia, ale także po to, aby codziennie cieszyć wzrok. Są najbardziej pożądanym, a zarazem najbardziej dochodowym dobrem konsumpcyjnym na świecie.

Na wystawie Food | Design | Humanity zaprezentowano trzy instalacje żywnościowe stworzone nie tylko z artykułów spożywczych, poświęcone: procesowi projektowemu, rytuałowi konsumpcji oraz wieczności. Obiekty zostały ułożone na trzech długich stołach, wzbudzając wesołość lub pożądanie, w taki sposób, aby koncepcja projektowa była równie oczywista, co ich walory funkcjonalne.

Żródło: Łódż Design Festival 2013

Komentarze:

loading
Nikt jescze nie skomentował tego artykułu.
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce.